Balanç i resultats del procés participatiu

Fa ara un any que varem finalitzar el procés participatiu i de disseny col.lectiu del projecte “El pati que volem”. A primers del present curs escolar, havíem de fer públics els resultats de la jornada participativa.

A continuació,  presentem un esquema resum de tot el que ha sigut el projecte “Procés participatiu per descobrir el pati que volem” amb els resultats més significatius del procés participatiu.

 • Concepte: La idea era fer un diagnòstic de les necessitats de les criatures, famílies i professorat fent una anàlisi dels diferents usos del pati amb perspectiva de gènere. I, en la mesura del possible, fer intervencions per tal de donar resposta a la diversitat de necessitats detectades.

 • Cóm ho hem fet?: Vam crear un Grup Motor, és a dir, un grup impulsor del projecte que, durant els dos mesos de durada del mateix (Maig i Juny), s’ha reunit per tal analitzar conjuntament els resultats dels diferents processos participatius, i per tal de decidir i triar les intervencions que finalment es faran al pati.

El Grup Motor ha estat format per dues mestres, una persona de direcció, dos monitores de menjador i dos representants de les famílies. En una de les sessions també vam vindre tres representants de cinquè.

Quines tècniques s’han utilitzat?

 • Xerrada formativa dels usos del nostre pati amb perspectiva de gènere.

 • Observacions dels usos del pati, desagregat per sexe, per part de monitoratge i professorat voluntari.

 • Diagnòstic de necessitats amb l’alumnat de cinquè a través de la tècnica del mapeig.

 • Enquestes d’opinió per a les famílies voluntàries. En total es van emplenar al voltant de 25.

 • Sessió participativa oberta a tota la comunitat educativa, on van participar al voltant de 40 famílies.

 • Quins resultats hem obtingut? Donades les circumstàncies temporals d’execució del projecte, amb una durada escassa de dos mesos per fer l’anàlisi i la intervenció, hem anant veient que allò més important era fer la diagnosi i conèixer el resultat del procés participatiu. No es tracta de canviar el pati perquè sí, sinó de reflexionar sobre les relacions que s’estableixen a un pati on les pistes esportives ocupen la centralitat de l’espai conjunt. Jerarquitzant els usos en altres espais i amb una diferencia molt notable de usos per part de les xiquetes i dels xiquets. Volíem saber com es senten les nostres criatures en este pati i quines absències hi troben.

Sobre els resultats del procés participatiu el Grup Motor va decidir quines “demandes” prioritzava en funció de les característiques de la subvenció. I va deixar fora d’execució i/o possibilitat de reflexió, allò que necessita més temps de reflexió, consens, etc.

Els resultats van ser:

 • Es va detectar necessitat d’ombra

 • Es va detectar necessitats d’espais diferenciats d’activitat i de descans

 • Augment de l’arbrat, considerat escàs i d’espais més orgànics.

 • Dotar de terra i ombra l’espai del sorral (per a ús principalment dels més menuts/des)

 • Taules de pic-nic

 • Pissarra gegant per poder dibuixar les criatures

 • Rocòdrom horitzontal

 • Anivellar el paviment de tot el pati i, especialment, la zona de darrere

 • Banc corregut a prop del ficus de múltiples usos per fomentar el joc en eixa zona en desús.

 • Compra i millora del material del que disposen les monitores de menjador per a l’hora del pati.

 • Revisió i reflexió conjunta de les normes de convivència a l’hora del pati: usos de la pilota, concentració de xics a les pistes esportives, etc.

 • Què s’ha decidit finalment?

El Grup Motor va triar:

 • Rocòdrom Horitzontal

 • Compra i millora del material

 • Convertir una paret en una pissarra gegant

 • Intervenció artística (mural)

Per fer el rocòdrom i la pissarra necessitem el permís d’infraestructures de Conselleria, per tant, estes dues coses han restat fora del projecte però amb el compromís de direcció d’incloure-ho dintre de les demandes pròpies de l’escola. Tal i com ho va comunicar via Consell Escolar.

Per tant, i en resum, este projecte executat en dos mesos ens ha servit per fer un diagnòstic d’usos i necessitats del pati, amb perspectiva de gènere. Així doncs, podem dir que ha tingut un cert impacte en sentit de conèixer una mica més les característiques del mateix. I també, per aconseguir un compromís per part de la direcció d’incloure en les seues demandes de millora del pati, dues demandes de les criatures i famílies (que, fins el moment, no s’havien detectat).

Queden, doncs, per pensar i reflexionar cóm abordar de forma conjunta amb la participació de la comunitat escolar que vullga implicar-se, aquelles necessitats detectades (absència d’espais orgànics i naturals al pati; i reflexió de les normes de convivència).

En el cas de les normes de convivència del pati, recomanem fer una aturada per treballar-les de forma consensuada i tranquil.la, ja que tal i com ara es desenvolupen les normes s’han detectat una sèrie de discriminacions indirectes que caldria anar eliminant per introduir la igualat i l’equitat de gènere al pati.

MURAL PARTICIPATIU

El dissabte 6 d’octubre ens vam juntar unes 40 – 50 famílies per tal de fer un mural participatiu dirigit pel muralista i il·lustrador Elías Taño.

Va ser una jornada llarga i lúdica on les criatures i les mares i pares vam poder pintar i reflexionar sobre el contingut i la forma del mural.

La decisió de fer un mural va eixir com a resultat de les demandes del diagnòstic participatiu: fer un mural per tal de contribuir a fer més amable la part del sorral, tant infrautilitzada en estos moments.

El mural trasmet una sèrie de valors humanístics de l’educació (cooperar, estudiar, donar suport, no tenir esclaus ni esclaves…) associats a unes imatges per tal de fer reflexionar a les criatures, i de que puguen practicar l’oralitat mentre s’expliquen o es conten les escenes pintades.

Excel·lent treball d’Elías Taño!!!! Ens ha fet reflexionar i ha permet donar un toc de color tant necessari al nostre pati!

I excel·lent participació de les famílies i criatures, ací hi ha molt de nivell!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *